Rouwen


Elk rouwproces is uniek. Situaties zijn anders, je bent zelf anders. Er zijn wel elementen die vaak voorkomen wanneer je in de rouw bent. Op deze pagina een kleine greep hieruit.


Fysieke en emotionele uitingen van rouw

Rouwen is een emotioneel proces. Je kunt allerlei verschillende emoties ervaren. Niet alleen verdriet, al is dat vaak het eerste waar je bij verlies aan denkt, maar ook boosheid of angst. Ook berusting of opluchting kan overheersen. Bovendien kunnen je emoties heel snel wisselen, wat weer heel verwarrend voor je kan zijn. Daarbij kan rouw grote invloed hebben op het lichaam, waarbij de emotionele en fysieke reacties elkaar beïnvloeden. Slaapproblemen komen bijvoorbeeld heel vaak voor bij mensen in rouw. Je kunt te maken krijgen met stressreacties en stemmingswisselingen, of juist het blijven ‘hangen’ in één bepaalde emotie zoals boosheid of onverschilligheid. Ook komen psychosomatische klachten geregeld voor, bijvoorbeeld in de vorm van hoofdpijn, buikpijn of kortademigheid.

Daarnaast kan de invloed van rouw merkbaar zijn in andere aspecten van je leven. Verliezen kunnen leiden tot zingevingsvragen; vragen over je identiteit en over je toekomst. Vragen als: "Wie ben ik na het verlies van mijn partner?", "Wat ben ik nog nu ik mijn baan ben verloren?", of “Wat is mijn doel in het leven nu?”.


Praktische gevolgen van rouw

In je rouwproces kun je tegen praktische zaken aanlopen, die zoveel impact hebben dat ze je gevoel van rouw overheersen. Het verlies van je partner kan leiden tot financiële problemen, omdat je partner kostwinner was. Misschien moet je op korte termijn zorgen voor aanvullend inkomen of kun je niet langer in je huis blijven wonen, wat weer tot een nieuw verlies leidt.

Verlies kan op heel veel manieren invloed hebben op de relatie met mensen om je heen. Je kunt vrienden kwijtraken omdat ze niet overweg kunnen met jouw verlies, of ze kiezen ervoor om bijvoorbeeld na je scheiding contact te houden met jouw ex-partner. Of je laat het zelf verwateren omdat je teveel aan je hoofd hebt. Je hebt emotioneel geen ruimte voor een ander, maar het kan ook gebeuren dat je praktisch te druk bent. Misschien maakt het verlies van je partner je tot één-oudergezin, waardoor alle zorg voor jullie kinderen bij jou komt te liggen. Of je voelt je na het overlijden van één van je ouders verantwoordelijk voor de andere ouder. Zo zijn er nog veel meer praktische effecten van rouw denkbaar, die van grote invloed kunnen zijn. Al deze aspecten kunnen deel uitmaken van je rouwproces.


Wat nu?

Heb je moeite met deze of andere gevolgen van rouw? Blijf er niet alleen mee worstelen. Met een beetje hulp kom je verder. Ik kan je de ondersteuning bieden die je in deze periode nodig hebt. Lees meer over mij of over de opbouw van een coachtraject.


Mijn persoonlijke ervaringen met rouw

Op de pagina Krabbels lees je over mijn ervaringen na het verlies van mijn partner.

rouw - zon door kale bomen